Het (met de hand) kloven van uw haardhout is een tijdrovende en intensieve bezigheid.
Gelukkig zijn er houtkloofmachines om deze klus te vereenvoudigen.

Naast de houtklover kunt u uiteraard altijd nog "old school" aan de slag met het kloofbijl.

Kies uw manier van kloven: houtkloofmachine of kloofbijl.

Klooftips Hout kun je het beste vers kloven, omdat het proces van indrogen dan nog niet begonnen is. Houtvezels worden taai tijdens het drogen. Zaag het hout daarom nooit langer dan een week vooruit, omdat het drogingproces via 'kops' hout tamelijk snel gaat. Niet ieder stuk hout hoeft te worden gekloofd. Een veel gebruikte ondergrens is een diameter van 10 centimeter, zeg maar formaat bierviltje. Kleiner heb je het voor de kachel niet nodig. Stop op tijd met werken. Behalve dat het lichaam vermoeid raakt, neemt uw concentratievermogen af. Zeker wanneer je weinig routine hebt in het werken met deze apparatuur, neemt de kans op fouten en ongelukjes toe.